Skip to main content

Maand: juli 2024

Het gedenkteken en de spaarpot

Uit het puin dat overbleef na de brand konden resten van de voormalige smederij en onze bijzondere spaarpot (die al jarenlang bij de ingang in het hoofdgebouw stond) worden gered.
Daarvan is een gedenkteken gemaakt ter herinnering aan zaterdag 13 april, de dag van de verwoestende brand.

In de Schakel van 27 juni jl. werd de herkomst van spaarpot ‘Pfenningkan’ toegelicht.
Leuk dat we nu deze info over de herkomst en de maker van de spaarpot met u kunnen delen:

“De maker van de “Pfenningkan” is Heinrich Kock. Deze Duitser uit Raesfeld stond jarenlang op de Barendrechtse Kunstmarkt met zijn “kieselkarikaturen” Hij maakte en verkocht leuke dingen gemaakt van grote kiezelstenen gecombineerd met roestvrijstaal bestek en afvalijzer. Vele Barendrechters zullen wel iets van hem in de tuin hebben staan want hij verkocht best veel op de kunstmarkt.

Ongeveer in 2005 kregen wij als Kunstmarktorganisatie een E-mail van hem. Elk jaar gaf hij één van zijn “kunstwerken” cadeau aan een organisatie. En omdat hij het altijd prima naar zijn zin had op Barendrechtse Kunstmarkt mochten wij een leuke bestemming voor de Pfenningkan bedenken. Na overleg leek het ons leuk om deze aan De Kleine Duiker aan te bieden. Dit is dan ook gebeurt en Heinrich kwam samen met zijn vrouw vanuit Raesfeld (200 km van Barendrecht) naar De Kleine Duiker om de Pfenningkan aan te bieden. Deze kreeg een mooi plekje in de hal bij de ingang.

Na de brand dachten wij dat de Pfenningkan ook wel verloren zou zijn gegaan maar toen ik de Streekmarkt bezocht was ik blij verrast dat de Pfenningkan als een Fenix de brand had overleefd. We hopen dat hij er nog lang kan blijven.
Heinrich Kock is op 5 mei 2010 overleden.

Jo Polak en René Baan”